Finished Theses
2025
Maria Margarida Sarmento Gomes Mota Pinto de Abreu,
Da Botica à Mesa. Do potencial terapêutico à degustação sápida de alimentos. / From the Apothecary to the Table. From therapeutic potential to savoury food tasting.
Supervision: Raquel Maria Fino Seiça (Faculty of Medicine, University of Coimbra), João Rui Couto da Rocha Pita (Faculty of Pharmacy, University of Coimbra) and Inês Luísa de Ornellas de Andrade da Silva e Castro (Faculty of Social and Human Sciences, New University of Lisbon)
Classificação: Approved with Distinction and Honours
Date: July 29 2025
Elcione Luciana da Silva,
As serras, os mineiros, os beirões e o queijo artesanal: identidade alimentar, turismo e sustentabilidade nas regiões produtoras em Minas Gerais (Brasil) e Serra da Estrela (Portugal) | The mountain ranges, the Mineiros, the Beirões, and artisanal cheese: food identity, tourism, and sustainability in the producing regions of Minas Gerais (Brazil) and Serra da Estrela (Portugal)
Supervision: Carmen Soares (FLUC), Cláudia Helena Nunes Henriques (School of Management, Hospitality and Tourism – University of Algarve) and Norberto Santos (FLUC)
Classification: Approved with Distinction and Honours
Date: July 22, 2025
2024
Moacir Ribeiro Barreto Sobral,
Salvaguarda do ofício do Beiju como Património imaterial cultural brasileiro | Safeguarding Beiju craft as Brazilian intangible Heritage
Supervision: Norberto Nuno Pinto dos Santos (University of Coimbra) and Sônia de Souza Mendonça Menezes (Federal University of Sergipe)
Classification: Approved with Distinction
Date: December 9, 2024
Mariana Kilpp Silva
O pão na memória, identidade e patrimônio alimentar de imigrantes brasileiros em Portugal. | Bread in the food memory, identity, and heritage of Brazilian immigrants in Portugal [here]
Supervision: Carmen Soares (FLUC), José Manuel Sobral (Instituto de Ciências Sociais – Universidade de Lisboa)
Classification: Approved with Distinction and Honours, Unanimously
Date: July 17, 2024
2023
Guida Cândido
O que não haveis de comer: Fome e Saciedade na Obra de Gil Vicente. | What thou shall not eat: Hunger and Saciety in the work of Gil Vicente.
Supervision: Maria José Azevedo Santos (FLUC), José Augusto Cardoso Bernardes (FLUC)
Classification: Approved with Distinction and Honours
Date: December 18, 2023
Matusaila Aragão Macêdo
Percurso de um património alimentar histórico e cultural. A massa do bolo de noiva no Estado de Pernambuco no Brasil. | Trajectory of a historical and cultural food heritage. Bride cake dough in the Brazilian State of Pernambuco. [here]
Orientadoras: Irene Maria Vaquinhas (Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra), Kadma Marques (Universidade Estadual do Ceará)
Classificação: Approved with Distinction and Honours, Unanimously
Data: May 16, 2023
2022
João Pedro Gomes
A doçaria portuguesa. Origens de um património alimentar português (séculos XVI a XVIII). | Portuguese Confectionery. Origins of a Portuguese food heritage (16th to 18th centuries).
Supervision: Maria José Azevedo Santos (FLUC), Isabel Drumond Braga (FLUL)
Classification: Approved with Distinction and Honors
Date: November 18, 2022
2021
Ana Maria Proserpio
As salgas e a seca de pescado como património alimentar português: da Antiguidade Clássica à Época Moderna. Estudo de um caso: o bacalhau | Salting and drying fish as Portuguese food heritage: from Classical Antiquity to Modernity. A case study: codfish [here]
Supervision: Carmen Soares (FLUC-CECH) and Maria Helena da Cruz Coelho (CHSC)
Classification: Approved with Distinction and Honors
Date: July 15, 2021
2020
Graziele Guimarães Granada
O vegetarianismo nos serviços alimentares das instituições públicas. Fundamentos históricos, características e consequências: um estudo do impacto da lei 11/2017 | Vegetarianism in the food services of public institutions. Historical foundations, features and consequences: a study on the impact of law 11/2017
Supervision: Paula Cristina Barata Dias (University of Coimbra) and Sara Rodrigues (University of Porto)
Classification: Approved with Distinction
Date: February 27, 2020
Thesis projects approved in qualification test
2025
José Manuel Rodrigues Marto,
A importância da sopa na tradição alimentar portuguesa I The importance of soup in Portuguese culinary tradition
Orientadoras: Claudete Oliveira Moreira (DGT)
Maira Loureiro Polatto,
Das Mesas de Papel às Mesas Digitais. Preservação, Transmissão e Transformação dos Patrimónios Alimentares Familiares Através da Participação Cidadã e da Tecnologia | From Paper Tables to Digital Tables. The Preservation, Transmission, and Transformation of Family Food Heritage Through Citizen Participation and Tecnology
Orientadoras: Carmen Isabel Leal Soares (FLUC-CECH), Nelson Henrique Ferreira (CECH)
Mateus Habib,
Entre a mão e a máquina: práticas culinárias domésticas na cidade de Salvador. | Between Hand and Machine: Domestic Culinary Practices in the City of Salvador
Orientadores: Carmen Isabel Leal Soares (FLUC-CECH), Ligia Amparo da Silva Santos (Universidade Federal da Bahia)
Daniela Carvalho Bezerra Leite,
Cidades criativas da gastronomia UNESCO. Cidades Brasileiras. | UNESCO Creative Cities of Gastronomy. Brazilian Cities.
Supervision: Claudete Oliveira Moreira (FLUC), Carmen Isabel Leal Soares (FLUC-CECH), Ana Paula Caetano Jacques (Federal Institute of Education, Science and Technology of Brasilia)
2024
Marcela Martins de Lima,
O Porco em Miúdos e Sangue: a transmissão dos saberes e das práticas culinárias do Minho para Pernambuco – Séculos XIX e XX. | Pork Offal and Blood: the transmission of culinary knowledge and practices from Minho to Pernambuco – 19th and 20th centuries
Supervision: Irene Vaquinhas, Paula Barata Dias (FLUC-CECH), Frederico Toscano (Federal Institute of Ceará – Campus Ubajara, Brazil)
2023
Ondina Afonso,
The consumption of legumes: patrimonial motivations. The case of Continente’s customers.
Supervision: Carmen Isabel Leal Soares (FLUC-CECH), Virginie Amilien (Oslo Metropolitan University - Norway)
Patrícia de Gomensoro Malheiros,
A 'doçaria conventual' em Portugal, na contemporaneidade: saber-fazer, narrativas sociais e patrimonialização. | 'Conventual sweets' in Portugal, in modernity: know-how, social narratives and patrimonialisation.
Supervision: Carmen Soares (FLUC-CECH), F. Xavier Medina (UOC, Spain)
Carlos Manuel Baptista Lopes da Silva,
A prática agrícola do cultivo da “vinha de enforcado” como património cultural imaterial. Contributo para a construção da identidade do saber-fazer dos vinhos da região de Entre-Douro-e-Minho. | The agrarian practice of the cultivation of the ‘vinha de enforcado’ as intangible cultural heritage. Contribution to the construction of identity representations of winemaking knowledge in the Entre-Douro-e-Minho region
Supervision: Carmen Soares (FLUC-CECH), F. Xavier Medina (UOC, Spain)
Érica Sá Santos,
O Sistema Agrícola Tradicional Cacau Cabruca enquanto Património: Memórias, Saberes e Identidades do Território Litoral Sul da Bahia-Brasil. | The Traditional Agrarian System of Cabruca Cocoa as Heritage: Memories, Knowledge and Identities of the Southern Bahia Coastline, Brazil.
Supervision: Paula Barata Dias (FLUC-CECH), Mary Ann Mahony (Central Connecticut State University - USA), Cinira Farias Fernandes (Instituto Federal Baiano - Brazil)
Matusaila Aragão Macêdo,
Percurso de um património alimentar histórico e cultural. A massa do bolo de noiva no Estado de Pernambuco no Brasil. | Trajectory of a historical and cultural food heritage. Bride's cake dough in the State of Pernambuco, Brazil.
Supervision: Irene Maria Montezuma de Carvalho Mendes Vaquinhas (FLUC); Kadma Marques (State University of Ceará - Brazil)
Taynah Meira de Moraes,
O papel da mídia e dos jornalistas na patrimonialização das cozinhas regionais: o caso de Belém do Pará (1995-2015). | The role of the media and journalists in the patrimonialisation of regional cuisines: the case of Belém do Pará (1995-2015)
Supervision: Irene Maria de Montezuma de Carvalho Mendes Vaquinhas (FLUC), Ricardo Manuel Carrilho Bonacho (School of Hospitality and Tourism of Estoril), Sidiana da Consolação Ferreira de Macêdo (Federal University of Pará, Brazil)
Elaine Cristina Silva Fernandes,
O Arroz de Cuxá como Património Imaterial: Dos tabuleiros à mesa da salvaguarda no turismo de São Luís - MA. | Cuxá rice as intangible heritage: from the trays to the safeguard table in São Luís tourism - MA
Supervision: Norberto Nuno Pinto dos Santos (FLUC), Liliane Faria Correa Pinto (Federal University of Maranhão, Brazil)
Ana Margarida da Silva Dias Branco Carvalhas,
As enguias como património alimentar português. Estudo de caso da ria de Aveiro numa perspetiva comparada. | Eels as Portuguese food heritage. A case study of the Aveiro lagoon from a comparative perspective.
Supervision: Carmen Isabel Leal Soares (FLUC-CECH), José Manuel Sobral (ICS-UL)
Ana Karoline de Oliveira Costa,
Padarias e pães de Fortaleza: lugares (de memória) do património e identidade alimentar luso-brasileiros. | Bakeries and bread of Fortaleza: places (from memory) of Luso-Brazilian food heritage and identity.
Supervision: Carmen Isabel Leal Soares (FLUC-CECH), José Manuel Sobral (ICS-UL)
2021
Déborah Coimbra Nuñez Taschetto,
“Culinária Indígena” na “Mesa Tradicional Gaúcha” do Rio Grande do Sul-Brasil | "Indigenous Cuisine" in the "Traditional Gaucho Table" of Rio Grande do Sul, Brazil
Supervision: Paula Barata Dias (FLUC-CECH)
José Alexandre Duarte Ferramenta,
Gastronomia e Lusofonia. A construção de uma Identidade Transnacional | Gastronomy and Lusophony. The construction of a Transnational Identity
Supervision: Norberto Nuno Pinto Santos (FLUC)
Mariana Kilpp Silva,
O pão na memória, identidade e patrimônio alimentar de imigrantes brasileiros em Portugal | Bread in the food memory, identity and heritage of Brazilian immigrants in Portugal
Supervision: Carmen Soares (FLUC-CECH), José Manuel Sobral (Institute of Social Sciences – University of Lisbon)
Marília Alves Marques de Souza,
Mercados Públicos de Coimbra. Espaços de práticas, identidades e autenticidade alimentares | Public Stalls of Coimbra. Spaces of food customs, identities and authenticity
Supervision: Norberto Nuno Pinto Santos (FLUC)
Moacir Ribeiro Barreto Sobral,
Salvaguarda do ofício do Beiju como Património imaterial cultural brasileiro | Safeguarding Beiju craft as Brazilian intangible Heritage
Supervision: Norberto Nuno Pinto Santos (FLUC)
Ricardo Lanção,
Heranças Gastronómicas na Restauração do Minho: Contributo dos Estudos sobre Identidades e Patrimónios Alimentares para a Valorização das Experiências Turísticas | Gastronomic Heritages in Minho's Restaurants: Contributions of Studies on Food Identities and Heritages to the Enhancement of Touristic Experiences
Supervision: Carmen Soares (FLUC-CECH), Josefina Salvado (ISCET – Institute of Entrepreneurial Sciences and Tourism, Porto)
Sandra Fernandes Morais,
Energia e prática culinária no século XX em Portugal. Do carvão à eletricidade: o caso de Lisboa (1900-1980) | Culinary energy and practices in 20th-century Portugal. From coal to electricity: the case of Lisbon (1900-1980)
Supervision: Irene Vaquinhas (FLUC), Nuno Madureira (ISCTE – University of Lisbon)
Fátima Iken,
A tomada de consciência e a matriz identitária da cozinha portuguesa – Génese e construção (1890-1910) | Awareness and the identitarian matrix of Portuguese cuisine – Genesis and development (1890-1910)
Supervision: Carmen Soares (FLUC-CECH)
Suzeley Jorge,
A comunidade naturista vegetariana portuguesa em torno da revista O Vegetariano: idéias, orientações dietéticas e práticas alimentares | The Portuguese naturist vegetarian community surrounding the O Vegetariano magazine: ideas, dietary guidelines and eating practices
Supervision: Paula Barata Dias (FLUC-CECH)
2019
Aline Araújo
Do pomar à mesa: as frutas como património alimentar português | From the orchard to the table: fruit as Portuguese food heritage
Supervision: Irene Maria Vaquinhas (FLUC), Maria Isabel Ribeiro Dinis (Agrarian School of Coimbra)
Ana Rosa Domingues dos Santos
Sentidos e materialidades do Patrimônio Alimentar: A pastelaria da/na região de Coimbra | Senses and materialities of Food Heritage: Pastries of/in the region of Coimbra
Supervision: Carmen Soares (FLUC-CECH), Jesús Contreras Hernández (University of Barcelona)
Carolina Gheller Miguens
A que sabe Portugal? Gastronomia portuguesa pelo mundo. Narrativas sobre identidade e nacionalismo culinário | What does Portugal taste like? Portuguese gastronomy around the world. Narratives on identity and culinary nationalism
Supervision: Carmen Soares (FLUC-CECH), José Manuel Sobral (University of Lisbon)
Elcione Luciana da Silva
Identidade alimentar, salvaguarda do patrimônio imaterial e turismo sustentável nas regiões produtoras de queijo artesanal em Minas Gerais (Brasil) e Serra da Estrela (Portugal) | Food identity, safeguarding intagible heritage and sustainable tourism in the artisan cheese-producing regions of Minas Gerais (Brazil) and Serra da Estrela (Portugal)
Supervision: Carmen Isabel Leal Soares (FLUC-CECH), Norberto Nuno Pinto dos Santos (FLUC), Cláudia Helena Nunes Henriques (University of Algarve)
Elisabete Cristina Mateus de Sampaio
Turismo e património alimentar: rotas e circuitos turísticos da indústria conserveira de pescado em Portugal (séculos XX e XXI) | Tourism and food heritage: touristic routes and circuits of the canned fish industry in Portugal (20th and 21st centuries)
Supervision: Irene Maria Vaquinhas (FLUC), Francisco Xavier Medina (Open University of Catalonia)
Josefina Salvado
Enoturismo e Patrimónios Alimentares no Alto Douro Vinhateiro | Wine Tourism and Food Heritage in the Alto Douro Wine Region
Supervision: Norberto Nuno Pinto dos Santos (FLUC), Paula Cristina Barata Dias (FLUC-CECH)
Maria José Araújo
A Cozinha dos Afetos nas práticas alimentares dos Portugueses na contemporaneidade: identidades e patrimónios em (re)construção. | The Cuisine of Affection in contemporary Portuguese eating practices: identities and heritages in (re)construction.
Supervision: Carmen Soares (FLUC-CECH), Jean-Pierre Poulain (Université Toulouse Jean Jaurès)
Maria Margarida Mota Pinto de Abreu
Da Botica à Mesa. Do potencial terapêutico à degustação sápida de alimentos. | From the Apothecary to the Table. From therapeutic potential to the savoury enjoyment of food.
Supervision: Raquel Maria Fino Seiça (University of Coimbra), João Rui Couto da Rocha Pita (University of Coimbra), Inês de Ornellas e Castro (NOVA University Lisbon)
Matusaila Aragão Macêdo
A arte na confeção do bolo do casamento no Estado de Pernambuco: um património histórico, cultural e identitário nos dias de hoje. | The art of making wedding cakes in the State of Pernambuco: a historical, cultural and identitarian heritage in modern times.
Supervision: Irene Maria Vaquinhas (FLUC), Kadma Marques (Ceará State University)
Sílvia Tapadinhas Cunha
Os Festivais Gastronómicos nas Comunidades Intermunicipais das Regiões de Aveiro e de Coimbra: uma forma de valorizar os Patrimónios Alimentares locais | Gastronomic Festivals in the Intermunicipal Communities of the Aveiro and Coimbra Regions: a way of valuing local Food Heritages
Supervision: Professor Doutor Norberto Nuno Pinto dos Santos (FLUC), Professora Doutora Maria do Rosário Castiço de Campos (Coimbra Superior School of Education)
Susana Gomes
Diplomacia à mesa: banquetes do Estado português no século XX ou os alimentos como estratégia política | Diplomacy at the table: banquets of the Portuguese State in the 20th century or food as a political strategy
Supervision: Irene Maria Vaquinhas (FLUC), José Manuel Sobral (University of Lisbon)
2017
Cinthia Otto Marques
O Ágape Artístico de Josefa de Óbidos: Memória Identitária e Património Alimentar | The Artistic Agape of Josefa de Óbidos: Identitarian Memory and Food Heritage
Supervision: Paula Barata Dias (FLUC-CECH), Marco Daniel Duarte (Museum of the Sanctuary of Fátima)
Cristina Oliveira Bastos
Pães e doces de festa nas manifestações religiosas populares em Portugal | Bread and party treats in popular religious events in Portugal
Supervision: Paula Barata Dias (FLUC-CECH), José Manuel Sobral (University of Lisbon)
Graziele Guimarães Granada
A opção vegetariana nos serviços alimentares das instituições para os diferentes ciclos da vida: caraterísticas, consequências nutricionais, organizacionais e custos. | The vegetarian option in institutional food services for different life stages: characteristics, nutritional consequences, organisational impacts and costs.
Supervision: Paula Barata Dias (FLUC-CECH), Sara Rodrigues (University of Porto)